A playground 'made' on the purpose for MiNdSlAvEr to see things in all perspective, encouraging MiNdSlAvEr to step 4ward in expressing anything to people. A playground where nobody is allowed to play around with him. Everyone MUST be serious here...except him, of course...

MiNdSlAvEr'S PlAyGr0uNd

Konvoi, Polis dan...

Sunday, October 18, 2009 by MiNdSlAvEr

Assalamualaikum

Alhamdulillah, konvoi ke Cameron Highland telah berjaya dgn sempurnanya. Byk pengajaran yg aku dpt dari konvoi ni. Planningnya nk blik tgh malam tp last2 melarat smpi ptg sabtu. Walaupun kewujudan planning ni memang sgt2 'unik' (Terpikiaq nk buat time peksa Econs (yg xdpt dijawab), Kol Pidot, cari member 2, 3 org lg, jalan...), tapi pergi jugak akhirnya. Dah la last time p pon taun 1998 ngn bas skolah. Kali ni konvoi lak, memang best!!

Pagi jumaat 2, kami plan nk mula bertolak pukui 10 pagi. Aku smpat la p repair dlu brek depan moto aku yg dah rosak 2 (sampai la ni aku still rasa lega sebab aku repair... kalo x...). Tapi depa ni leh melalut wat apa ntah... sorg dok sibuk polish tayar, sorang xkeruan nk p ka x (ya la, moto pelahap, tank kecik, paham2 ja laa sapa dia 2) n sorang lagi dok nk tukaq tayar. Xpa la, lepas bertaun2 ofset, kmi bertolak dalam pukui 12.

Semua 'randezvous' kat Shell. Lepas da topap apa ptut, konvoi kenderaan2 murah pun bergerak ke destinasi. sempat la saing2 moto, nk panas tayar. Ride sampai Simpang Pulai, stop la kat pekan mati (aku la yg bagi nama, sbb memang nampak pekan 2 mcm... mati), park moto, amik beg smua, tepuk dahi (sbb lupa bwk slipar..), amik ayaq smyg n masuk la sejid nk smayang. Khusyuk tgu khatib baca... tiba2 terlompat aku. Kuat khatib ni baca khutbah. tapi bknnya positively kuat, annoyingly kuat 2! Dah la gatai dok depan speaker. Masa smyg lak, ingt slow la skit, mkin kuat lak... Bukan nk kata apa, cuma kan lg elok kalau perlahan skit, baru sdap nk dngaq. Huhu...

Abis smyg, smua angkut brg2 n kemas nk bertolak. Singgah dlu kat petronas Simpang Pulai nk topap perut msing2 yg dah mula msuk angin. smpat la smbaq ayaq soya yeo's ngn roti Apis. Konvoi pun patah balik n amik jalan ke Cameron Highland. Mood? Mesti la hepi! Nk p tmpt sejuk n cantiknya subhanallah, semua senyum lebaq. Tapi, semua x sedaq lg yg senyuman masing2 tu akan hilang x lama lagi... sebab apa??

Sayup2 kat area banjaran tu dah leh nampak awan itam. Masa 2 aku lead konvoi, geleng kpala sorang2 mengenangkan bakal nasib kam semua. Selain pidot, yg len smua x bwk baju ujan.. tapi baju Pidot pun xguna gak, ingt jenama Givi, Rupanya GV sahaja.. huhu... Tanpa pikiaq panjang n dengan keyakinan menebai di hati, kami pun meneruskan ride menuju ke depan...


Hujan pun trun renyai2... Aku still dgn bersemangat meredah ujan 2, skit jaa... Depan skit, dah mula lebat skit2. Pidot yg concern pon memberhentikan konvoi kat tgh jalan.

Pidot: Stop woi! STOP!!
Aku, Apis n Din: Skreeeeeeet~~
Pidot: Cmana? Ujan makin lebat ni. Ada la pondok kat situ, nk go on ka x??
Aku: Ok ja kalau nk go on. Leh tahan lagi...
Apis: Aku pon ok je.
Pidot: Bkn apa, ampa 2 ada gak baju yg leh kaver (ya la 2, aku pkai windbreaker ja..), Din pakai baju sejuk ja, xpa ka Din?
Din: Xpe, jgn risaw laa...

Kami pon teruskan ride, dengan ati n semangat membakar di ati nk sampai ke Cameron Highland, api keazaman mula membara...

...n terpadam dengan senangnya bila ujan dah lebat kaw2!! Din ngn Apis ada nmpak pondok, terus stop moto n bertempiaran lari masuk dalam. Aku pon xhirau apa dah, park moto, lari p bwh pondok. Pidot.. sama ja laa.. Semua da menggigil kesejukan. N kami bkn org 1st kat c2, ada 3 org lg yang dah awai2 ada kat c2, 2 melayu (laki ngn pompuan) n sorang pakcik cina. Kami duduk n sembang pasai ujan 2... n mula melalut lepas 2. aku bkk PSP, Apis ngn Din dok gelak2 n Pidot duk sibuk amik gmbaq kumbang pelik yg kmi jmpa kat c2. Plannya, kui 3.35, by hook or by crook, kta blah.

Xlama pas2, pakcik cina 2 blah. Tgk hujan dah reda dgn teruknya, kmi amik suma brg n teruskan ride. Jalan dia, masyaallah, licin n curvy. Geng2 kaki leper pon mesti takut. Hujan lak xmenentu. Tadi dah surut, tgh jalan lebat sat, surut balik, lebat pulak, surut etc etc. semua dah mula menggigil. Dalam ati, 'Mana cameron ni?? Signboard pon xnampak lg.' Penantian aku berakhir bila ada tanda batu tulis kat tepi jalan: Kg Raja 55 KM. Tuuuuuudiaaaaa!!! Jauh 2!! Cmana la Pidot leh kata distance dia dalam 30 KM ja.. Dengan bengkaknya, aku pon terus la ride.

Sampai kat tgh jalan, kesejukan memang dah xterkata. Dah la kna bwk slow sbb licin, bdn lencun sbb ujan lg. N bila altitud bertambah, temperature kurang. So, memang sejuk kaw2! Jalan yg jauh 2 mula memakan perspektif aku. Dah payah nk bajet jarak. Tapi... akhirnya.. sayup2 nampak tulisan kat tepi bukit 'SELAMAT DATANG KE CAMERON HIGHLANDS PAHANG DARUL MAKMUR.' Rasa mcm nk bersorak ja masa 2! Syukur, dah ada tanda nk sampai. Semua dah mula optimis balik.

Jalan lepas 2 lebaq skit. Senang la nk melenjan. Tapi... sejuk memang x terkata. aku pon dah mula tremble atas moto. Pakat dok pikiaq dalam ati nk berenti n makan.. tapi... xdak tempat makan! Lgpun semua plan nk mkn dkt2 Brinchang @ Tanah Rata. So, thn ja la dlu... Tapi makin lama, makin xleh tahan. Jalan kt Cmeron pon leh tahan payahnya, tambah lagi dgn eta yg penuh, makin menyusahkan..

Last2, bila nmpak mcm ada medan kosong, semua dah xtahan dah. Berenti, parking n mula menggigil menunjukkan kesejukan teramat. Aku ngn Din bkk kasut ngn stokin skali, sbb stokin dah basah teruk. Bawak beg bekalan, sandaq kat dinding n berehat. Lantai tmpt 2 buat dr jubin, makin sejuk jadinya. Semua dah mula meragui plan nk blik di waktu malamnya... xpossible kot!

Pidot amik inisiatif p ke depan skit, nk cri kedai makan mlayu. Aku, Apis n Din terus panaskan bdn. Tggu punya tggu, Pidot msg soh trun bwh skit. Dekat sgt2 dr tmpt kmi brnti. Semua pkt pelik, awat lmbt sgt bia msg? Apapun, kmi amik semua brg n sorong moto ke sana. Trun ja, pakat oder ayaq panas sorang segelas n beratoq amik nasi. Dah mcm pelarian pulak.. Aku senduk seketui ayam, jalan p kat sorang akak yg duduk kat c2 n bertanya sambil terketaq2 n ramahnya, 'Nk kna bayaq dlu ka ni?'

'Xpayah lg, duduk dulu,' Terkedu aku... Garaunya suara dia! Mcm..laki!! Pas2 dia sua kat aku sudu ngn garpu. Aku amik, duduk, letak sudu ngn garpu 2 kat tepi, basuh tgn n menengung dok tgu yg len n pikiaq sorang2, 'Btui ka yg 2 pompuan? Nk kata x, pakai tudung.. Nk kata ya, xjugak!!' Last2 smua smpi, aku pon mula mkn. Sedap lak, smpi aku pon lupa isu yg aku dok pikiaq dri td 2. Mebi sedap sbb lapaq melampaw kot. Semua berselera. Tp yg syoknya, tgn semua terketaq2 thn sejuk. Bila tnya pidot sbb apa lmbt msg, dia kta nk kna ilang sejuk dlu. Punya la sejuk smpi jari cramp nk SMS...

Abis mkn, aku pon 'perasap' sikit.. x, bukan isap rokok. Saja test2 wat kabus kuaq dari mulut. Mcm kat oberC! Pidut lak gatai nk santap sate.. Aku leh wat game lg ngn yg lg 2 org 2, 'balik nnt msti muka pidut jd camni,' sambil buat muka tergamam. Guess what.. memang pon! Sebatang smpi 7 kupang!! Mahai ooii~~ Last2 suma bersiap nk cri tmpt dduk kat Tanah rata.. masjid ja laa....

Sayup2 nampak keta kaler itam. aku pon cam keta 2, hyundai getz. aku pon kata la kat yg lain, '2 la keta yg nuaq pakai kat UTP,' Tetiba, keta 2 bg signal n org2 dalam keta 2 lambai2 lagi.. heran aku. Usha2, nampak Matpa n the geng tersengih2 tgk kami. Apa lg, melompat laa!! Pakat2 salam n sembang kejap. Xsangka leh jmpa kat cni lak.. Apa lg, survey la tnya tempat tinggai. Depa kata depa tmpah kat Tanah Rata. Lepas soh Matpa tempahkan satu, kami pon bertolak nk check in n mandi suma. Kan dah kata, xsanggup punya nk merempat...

Lepas sesat, sangkut dalam jem kat Brinchang n nyaris beberapa kali eksiden, kami pon sampai kat hotel. Park moto, amik barang2 suma, nek la dalam hotel nk chek in. Tgk2 xdak sapa kat waiting desk. Aku dah menggigil, Din da ngn2k, suma da down. Pask calling2, last2 dapat gak bilik. Ok la, ada shower ayaq panas, astro, n katil yg agak besaq. Pas smyg asaq, suma pkt baring2 sambil tgu turn nk mandi. Rehat jap, terpikiaq lak nk bli slipar. Aku ajak Din, kmi pon turun round2 keliling hotel 2.

Sblm 2 Apis dah survey kedai, katanya ada slipar ok kat sana. Dia sndri cuma tibai slipar jamban ja. Aku trun, tibai 1 slipar ala crocs n din...selipar jamban. Kmi pusing2 pas2, bli burger 1 (kat sini leh lak terjumpak akak suara garau 2.. bli burger. ingt nk kensel, tp sbb dah oder, saja wat xkenai n sembang ngn ibu tersayang wpon kak 2 ada wat muka cam kenai aku.. huhu, cuak2), minum teh panas n pas2 balik bilik lepas tibai 1 brus gigi n ubat gigi. Tapi terbeli colgate lak... pasrah ja la, semua yg dalam bilik 2 pakat x bwk ubat gigi.

Dlm dok jalan2 tu, ada terjumpa 2 orang mat saleh perempuan dok pusing2 kat area 2. Aku tgk ja la, nk wat apa kn.. Tetiba sorang 2 mai kat aku n tanya,'Excuse me, but, do you know how can we make a phone call?' Aku pun blur n ckap,'You can use the public phone around here,' dan Din pon dtg menyelamatkan keadaan,'There's a public phone there,' sambil menunjuk ke arah sebuah tepon awam bertentangan dgn kami. Depa tnya lg,'There's a guy who told me that we can buy a card and make an IDD call by using it. where can we get 1?' Aku dah penin, n bgtaw kat Din, 'Italk la kot,' Last2 aku dah xleh tahan, aku bgtaw,'Sorry, but actually, we're tourist too. Why don't you try asking that guy? He'll be of much better helper,' sambil menunjuk kat sorang mamat india jaga kedai. Depa pon mintak maaf n berlalu ke arah mamat india 2... Huh... sep bek...

Kami blik bilik, pas2 ajak suma turun makan kat gerai aku n Din minum td. Suma on ja, pakat pakai apa yg ada (Seluaq aku bsah lg, tp sbb 2 ja yg aku bwk... terpaksa laa... T_T ). Oder Teh Panas n kopi, mkn lak nasi goreng cina + teloq mata n ...err...menda tah Pidot oder, xingt aku (2 la, oder xmau skali. Nk unik.. -_-' ). Sambil mkn, kmi sembang pasai experience nek bukit td, tergelak la pulak bila pikiaq2. Pas2 sambung round2 Tanah Rata dgn berjalan kaki n bergambaq. Malangnya masing2 maleh nk bli kamera digital. So, henpon aku gak la yg jd mangsa. 2 pon cameraman 2 leh kutuk.. Dia pon pakai henset ikat getah ja.. apa daa... xbersyukur..

Abes round2, suma balik. Pidot ni nk tgk crita apa ntah kat AXN. Aku dah ngn2k... Balik bilik, masuk slimut, lelap....

........ZzZzZzZzZzZzZzZzZz...........

'Bam'

'Bgn2'

Aku bkk mata, Matpa gerak subuh. Aku pon bgn, amek ayaq smayang n smyg subuh xpikiaq pa dah. Yg pidot kalut nk mandi dlu. Sempat lagi dia kutuk yg dia dah lama xpakai colgate, last2 kna guna... Hai, dah sponsor ubat gigi pon byk lg komplen dia... baru aku perasan... Syukur la skit... huhu...

Pas2, semua bersiap2 nk p sarapan. Kmi trun sarapan kat tmpt smlm cma kedai len. Mkn nasi lemak ngn teloq mata. Ayaq, kecuali Din, semua xoder. Blik ni nk bacuh kat bilik. Lepas siap mkn, sempat lg p chek moto, pas2 beli2 kat kedai India bwh hotel 2. Pas dah shopping sakan beli...err...stiker, kami pon nek atas, acking suma brg n...minum teh yg Pidot da bancoh. Dah siap, kmi pon checkout.

Turun bwh, kmi pon 'perangat' enjin n bertolak menuju ke ladang teh di Cameron Valley ke arah Tapah. On the way, ada singgah ke 1 area semacam taman dkt corner. Singgah sat n bergambaq kat sana. Cantik gak sebab taman 2 terlindung dgn bukit yg agak tinggi, so sejuk n nyaman. Konvoi pon disambung menuju ke ladang teh. Jalannya...best! Aku pon, atas inisiatif sndri, drive ke depan n layan sehabis2nya. Hohoho..

Xlama pas2 kmi pon sampai ke Cameron Valley Plantation. Pemandangan..subhanallah, cantik!! dgn bukit bukaunya, ldg teh kat bwh... memang cantik. Cuma 1 ja yg spoil..ramai orang! Ramai sgt2!! Xleh nk menyelit masuk dgn senang. Apis ada bg cdgn utk naik atas bgnan 2 n bergambaq, dia ada jumpa tngga nk ke atas. Masalahnya...tangga 2 nampak mcm utk kegunaan maintenance ja (repair tangki), bkn utk tourist. Kmi p jalan ke dalam kedai 2, area cafe, n wat photographing session skit. Pas2, dok tgk ada org trun bwh ke ldg teh, kmi pon wat menda yg sama. Pas amik2 gambaq, kmi pon nek atas n teruskan perjalanan balik ke Tanah Rata.

OTW, ada jmpa ngn geng2 rider yg len. Siap angkat2 tgn lagi, hehe... Aku tetiba teringt 1 area ni sbb aku da penah mai Tanah Rata sblm ni. Teringin nk cri balik 1 tempat ni, masjid apa tah tp kat atas bukit. Round punya round, jumpa la masjid 2. Dgn konfidennya aku pon daki la bukit 2. Tapi masa tgh nek, tetiba aku terberhenti jap, n ilang balance lalu jatuh.. Memang nk jadi... Side mirror belah kiri aku dah patah beyond repair. Pas da sampai atas area masjid 2, rehat jap n aku amik masa nk ilangkan trauma. Pas2, kmi trun bukit n teruskan perjalanan ke bawah, cdgnya nk ke Strawberry Park, Butterfly Park, Bee Farm n then staight away home.

Kami singgah jap kat Strawberry Farm...yg jalan nk naik ke tempat 2 curam mcm kat masjid td!! Aku dah takut2 skit, tapi last2 naik jugak smpi ke atas. Kat sana, kmi masuk n tengok cmana tnaman hawa sdrhana ni ditanam. Kat luaq 2 patutnya ada yg leh dipetik, tp smua da abis kna 'sebat'. So, xleh la memetik strawberry sndri. Abis bergambaq, kmi bli strawberry utk yg oder (Picuk n Mamu), Pidot sempat rembat 1 Ais Krim Strawberry...yang terdiri drpd hirisan strawberry n aiskrim yg nampak sedap (lupa lak nk amik gmbaq... rugi2...). Da abes, kmi roceed nk ke Butterfly park.

Malangnya, Din dah terlalu ke depan. So, terpaksa la kensel plan 2 n teruskan ke depan mengejaq Din. OTW, jalan memang sesak. Kat sepan, nampak la 2 orang polis dok tahan mat-mat moto. Aku pon steady ja la lalu, bkn ada salah apa pon, apabila sorang polis 2 sempat cekak tangan aku n mintak lesen. Pas sembang skit2, dia pon lepaskan aku. Bila aku usha 2 mat moto bwk RXZ 2, semua dok wat muka bersalah. Dah la xdak stiker no plat, bwk awek lak 2... apa da... Yg herannya, yg len xkna thn pon, aku ja kena... xguna...

Kami catch up dgn Din kat Bee farm. Pas parking moto, aku pon trun, amik smua brg n jalan masuk. Baru tau ada byk jenis lebah kat dunia. Tp...xdak pon killer bee. Dok cari jugak tp xjumpa2. Yg bestnya, ada tersedia madu asli. Dia provide keratan straw utk kita rasa sikit madu 2... sikit ja la, xleh byk2. Aku pon rasa la skit...n...sedaaaaaaaap~~ Manis asli. Kalau tgk2, xdak lgsg serangga yg hurung bekas madu 2. Lebah ja ada sekor dua. Pas dah rasa madu n bergambaq, kami pon bersedia nk balik. Tgk awan pon dah gelap. So, xleh tgguh2 dah...

Maleh nk crita pjg apa yg jadi time trun bukit. Selain aku, yg len smua mcm dah kna rasuk antoo dah... Ada ka trun bukit bwk smpi dekat 130 km/j!! Aku.. maleh nk tempah maut. Lagipun ada la keta wira biru kt depan aku yg bajet mcm Subaru Impreza dok xmo bg aku jalan time aku nk potong dia. Xpa la, biaq lmbt asai slamat kan?? (Ya la 2...)

Sampai kat bawah, depa suma tgu aku kat satu gerai makan yg ditutup (rasanya). Kami dok sat lepas penat. Ada la sorang mamat bwk Gixxer 2 siap leh rem lg dpn kami... taw la dia bwk superbike, xyah la nk show off... -_-' Apapun, kmi proceed ke petronas yg kmi singgah sblm p aritu, smyg n bertolak balik. Alhamdulillah, trip berjaya n semua selamat sampai.. Insyaallah leh p lagi nnt :)

Filed under , having  
There was an error in this gadget