A playground 'made' on the purpose for MiNdSlAvEr to see things in all perspective, encouraging MiNdSlAvEr to step 4ward in expressing anything to people. A playground where nobody is allowed to play around with him. Everyone MUST be serious here...except him, of course...

MiNdSlAvEr'S PlAyGr0uNd

Moto Oh Moto... Huhuhu~~

Friday, June 05, 2009 by MiNdSlAvEr

"Sabtu ni pon dah boleh siap, xyah tunggu ahad aih.."

Simple n santai reply abg Nan kat aku... Terkedu tgk moto kat bengkel... Seat dah kt tanah, coverset kat dalam kedai, tank atas spare tyre, enjin berlubang kat atas...

MOTO AKU KENA FULL OVERHAUL!! (bg yang noob.. overhaul ni proses remake enjin bg baru balik)

Aku x sangka lak yg Abg Nan kan overhaul enjin aku! Selama ni au antaq moto kat kedai dia kena sntiasa update baru apa yg aku nak 2 menjadi. Tapi kali ni, skali msg ja... trus jalan keja 2...

Aku x kesah... pasni aku makan rumput tepi utp ja la tiap2 hari... Rumput masak lemak pon sodap ja kan? Tapi...

AKU NK KENA JALAN JAUH PASNI!! XKAN NK BWK ATAS HIGHWAY DGN SPEED MAKSIMA 80 KM/J JA KOT? PATAH LA PINGGANG AKUUUUUUU!!~~~~

Tensen2... Salah prediction la ni... Jadi, atas atsar tensen melampaw2, aku pon surfing bukak tenet sambil siapkan keja2 aku yg sikit lagi bersisa ni...

Tetiba, teringat nk surfing pasal motor aku.. surfing pnya surfing, jumpa benda idaman aku: owner's manual kepada moto aku.. Bertaun jugak aku cari. Jumpa memang jumpa, tp slalu broken link. Kali ni, 1 website permotoran eropah yg hostkan. Dengan speed internet UTP yg baru, aku download.

Waa... Berilmu la lagi aku pasni pasal moto aku.. se'page' demi se'page' aku baca. Pasal penjagaan, minyak enjin, coolant, rantai, meter....last2 smpi kat part 'running-in' (Juga utk noob: Running-in ni period time moto stil baru beli, kira time 'pantang' la ni)

Aku teruskan membaca sampai satu phrase yg membuatkan aku tetiba berseri dan melompat kesukaan! Part mana 2? Part ni:

"Maximum continuous engine speed during the first 1,000km (600 miles) must not exceed 8,000 rpm"

Sebab apa aku hepi? SEBAB 8,000 RPM 2 LAJU KOT!! Bukan 80 km/j tu, tu dah sampai 140 km/j!!

Maka dgn ini, journey aku cuti ni akan jadi menarik dan x perlahan spt yg dijangka!! HAHAHA!!

Filed under , , having  
There was an error in this gadget