A playground 'made' on the purpose for MiNdSlAvEr to see things in all perspective, encouraging MiNdSlAvEr to step 4ward in expressing anything to people. A playground where nobody is allowed to play around with him. Everyone MUST be serious here...except him, of course...

MiNdSlAvEr'S PlAyGr0uNd

Nasionalisme?! Huhh....

Friday, July 24, 2009 by MiNdSlAvEr




Assalamualaikum. Emo2...

Teringat aku dulu, satu hari ni...

Bosan lepas abes kelas PCDP, aku pon ajak Apes ngn Sopi g lunch. asalnya plan nk ke v3, tp selepas mendapat tentangan sengit dari aku n Apes, kami pon reroute ke v4...

Nasi, tauge masak..err..ayaq dgn ayam. Ni la menu aku utk tghri ni. pusing2, jmpa la Apes ngn Sodi tgh melepak sembang2 dkt meja c2. aku pon bawak nasi ngn ayaq aku ke meja 2. duduk, setel. baca doa, setel. Aku pon melantak la apa yg ada...

Sambil2 tu aku usha gak TV kai c2, tgh pasang channel Muzik Aktif. 'Awat la dlm byk2 channel dalam Astro 2, dia pasang channel ni jugak di kala tghri jmaat ni,' aku merungut sorang2. Dah la lagu dangdut... Ada la 2, 3 orangh kat c2 yg asyik hentak2 kaki ikut irama 2. Aku? sah la anti! X minat aku lagu2 2... Ingat aku sama cam N***m ka? Huhu...

Tetiba pas lagu dah abes, aku usha la TV, ada gmbaq orang ramai2 tgh usung benda besaq kat belakang depa... Nk gak taw menda apa depa usung 2. Tgk2 ada tugu no. 1 integrated ngn bendera M'sia. Oooo... 1Malaysia....

Pas2, play la lagu dia skali, lagu patriotik... aku xdak la amik peduli sangat... Cuma sampai kat 1 part ni, panas gak telinga...

'...1 Malaysia, jadi pegangan. Rukun negara, teras panduan...'

Apahai 1Malaysia jadi pegangan lak?! Setaw aku, da lama da mak ngn ayah aku dok tarbiyyah kat rumah, pegangan yang patut amik bukan 1Malaysia...

Kamon laa... aku rasa org M'sia skrg dah pandai2. aku dengaq lagu 2, xrasa pon semangatnya. Sebab? Lirik pon pakai bahasa2 level tinggi. Mana nk tangkap maksudnya! Dah la lagu yg baru ni lirik utk 1 tempo melampaw2 panjang! KALO NAK BG SENANG DIHAYATI SANGAT, BG LA LIRIK 2 SENANG!!!


Aku paham sangat... ni sbb dok perjuangkan semangat NASIONALISME la ni kan??

Ok, definisi nasionalisme dari wikipedia: "Nationalism refers to an ideology, a sentiment, a form of culture, or a social movement that focuses on the nation.[1] It is a type of collectivism emphasizing the collective of a specific nation." Seronok sgt la semangat kebangsaan ni?? Heh, geli pankreas...

Lagipun, sebab apa kena agungkan semangat nationalisme jugak? sejak merdeka, slalu sangat sebut NATIONALISME!! Apa yg ada dalam nationalisme 2, aku pon xtaw. Ya la, aku ni xpandai sgt sejarah ni. Time SPM dlu, aku tulis apa yg dalam otak 'kreatif' aku ni pon leh dapat A ja laa.. Ntah laa..

Apapun, cuba ingat balik, Kerajaan Bani Uthmaniyyah dulu... Sebab apa jatuh ya?? Memang la, antara faktornya adalah pemimpin 2 sendiri yang dah mula lemah etc. etc. Tapi kena ingat, Mustapha Kamal Ataturk dulu rancak meniupkan semangat nationalisme dalam jiwa rakyat turki sampai boleh berpecah belah empayar terakhir islam ni.

Nasionalis2 ni asyik dengan perjuangan bangsa.... Apa sgt la nk dibanggakan dengan perjuangan bangsa ni? X bwk ke mana pon pada aku. Memang, ini salah satu cara nk membawak penyatuan negara, tp kalau dah 1 bangsa ja bersatu, yg lain x jugak, apakamendanya?! Kamon laa... kita leh tgk dah mcm2 usaha dah buat (kononnya...), tp ada x suasana sekeliling jadi mcm yg ditunjuk2 dalam iklan2 TV?? X kan?? Chinese parent bagi ayam kat parent melayu soh sembelih, Ibu melayu n india dok masak kari sama2.... bukan nk kata xkan berlaku, cuma kalau based on acuan yg dipakai sekarang, MEMANG TAKKAN BERJAYA!!!

Cuba kita tgk 1400 taun dulu kat Madinah, cmana rasul junjungan kita (yg kita dok sibuk sambut Maulidurrasul 2 laa... xkan xtaw kot), Nabi Muhammad s.a.w, satukan kaum 'Aus dan Khazraj kat sana n seterusnya satukan pulak Muhajirin ngn Ansar. Punya la kuat ikatan 2 sampai ada yg sanggup tawaq isteri sndiri nk bg kat Muhajirin yg dia jaga. 2 nk kata Ukhuwwah Fillah, atas ikatan Islam, bukan sebab bangsa oiiii..... Kalau nk pakai ikatan bangsa, sampai Hijrah berlaku pon, 'Aus ngn Khazraj gaduh2 lagi. Sebangsa Arab 2.....

Selagi orang melayu islam dok asyik dengan semangat MELAYU, asyik memperjuangkan bangsa MELAYU, jangan mimpi la kita akan berjaya... Jgn mimpi la Daulah Islamiyyah nk tertegak. Bangga la dengan SEMANGAT MELAYU ampa 2!!! Aku maleh nk join skali.


AGAMA yg diredhai Allah adalah ISLAM, xpenah lg dengaq BANGSA yg diredhai Allah ialah ________. Ikut laa...


Dah malas.... Wassalam....
Adios...

Filed under having  
There was an error in this gadget